Dnia 20 kwietnia w Szkole Podstawowej numer 3 w Głogowie odbył się POWIATOWY KONKURS PASJONATÓW ZDROWEGO ŻYWIENIA, którego przedmiotem były owoce i super owoce. Główne cele konkursu to:
– Pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia.
– Upowszechnienie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia.
– Wspomaganie uczniów w praktycznym wykorzystaniu zdobytej wiedzy i doskonaleniu umiejętności
praktycznego zastosowania zdobytych informacji.
– Umożliwienie uczniom zaprezentowania swojej wiedzy i umiejętności dotyczących żywności,
żywienia i zdrowego stylu życia.
– Rozszerzenie wiedzy na temat „savoir – vivre przy stole.
– Upowszechnienie wzorców racjonalnego żywienia i promocja zdrowia.
– Wspomaganie uczniów w praktycznym wykorzystaniu zdobytej wiedzy i doskonaleniu umiejętności
praktycznego zastosowania zdobytych informacji.
– Umożliwienie uczniom zaprezentowania swojej wiedzy i umiejętności dotyczących żywności,
żywienia i zdrowego stylu życia.
– Rozszerzenie wiedzy na temat „savoir – vivre przy stole.
Ponadto uczniowie rozpoznawali owoce po smaku, dzielili na kategorie, filetowali pomarańcze, rozpoznawali owoce ze zdjęcia. Naszą szkołę reprezentowała drużyna w składzie” Krzysztof Leszczyński – 7a; Urszula Gruszka – 7b oraz Jagoda Stachowiak – 7b. Uczniowie zajęli III miejsce. Serdecznie gratulujemy!
H. Sawicka